poniedziałek, 27 lipca 2015

MUFFINY KOKOSOWO - WANILIOWE

Składniki:
  • 1 i 1 / 2  szklanki mąki
  • 3 / 4 szklanki cukru
  • 1 / 2  szklanki lub 3 / 4 szklanki wiórków kokosowych 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 / 2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 / 3 szklanki oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 / 2 olejka waniliowego 
Przygotowanie:
Przygotować dwie miski. Zgodnie za zasadą w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre składniki, a następnie dodajemy suche składniki do mokrych. 

Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe - wymieszać. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mleko, olej, olejek waniliowy. Na koniec dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Pamiętajmy, żeby zrobić to nie dokładnie wtedy muffiny będą miękkie i dłużej zachowają świeżość.

Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.



Print Friendly and PDF

sobota, 18 lipca 2015

BABKA CYTRYNOWA

Składniki: 
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cytryny
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 200 ml oleju
  • cukier puder waniliowy - do dekoracji
Przygotowanie:
Z 2 cytryn zetrzeć skórkę z cytryn. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać olej i mleko - wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Na koniec dodać startą skórkę cytrynową i delikatnie wymieszać, można zrobić za pomocą miksera na najniższych obrotach. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 18,5 x 28 cm wysmarowana margaryną i wysypaną bułką tartą. 
Piec 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Rada: 
  • cytrynę najlepiej umyć płynem do naczyń i spłukać dokładnie zimną wodą, gdyż skórka cytryny pokrywana jest woskiem by była piękna i lśniąca
  • cytrynę najlepiej zetrzeć na specjalnej tarce do cytrusów, można również za pomocą zestera tylko później trzeba tą skórkę posiekać nożem na mniejsze kawałki lub jeśli ktoś nie posiada można za pomocą tarki do warzyw o drobnych oczkach. 


Print Friendly and PDF

sobota, 11 lipca 2015

KRUCHE CIASTECZKA Z CHAŁWĄ

Składniki:
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 50 g chałwy z czekoladą gorzką
  • 150 g margaryny 
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 / 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 6, 5 łyżek cukru pudru 
  • 1 jajko
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do miski kruszymy chałwę waniliową i czekoladową, margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu kruszonki. Zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek wbić jajko.. Wmieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.Ciasto odkładamy w chłodne miejsce lub do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 1 / 2 cm i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. 

Piec 15 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Ciasteczka idealnie pasują do gorącej czekolady, kawy lub do swojej ulubionej herbatki.




Print Friendly and PDF

wtorek, 7 lipca 2015

TRUSKAWKOWY DRINK BEZ ALKOHOLOWY

Składniki:
  • około 400 ml wody niegazowanej lub gazowanej
  • sok z cytryny lub limonki
  • kilka listków świeżej mięty
  • kilka truskawek
  • kilka plasterków cytryny można dodać również plasterki limonki
  • miód lub cukier jeśli chcemy posłodzić (ja osobiście nie słodzę)
  • kostki lodów
Przygotowanie:
Truskawki umyć i o szypułkować, a następnie pokroić w plastry. Dodać listki mięty i delikatnie pougniatać widelcem - tak aby puściły trochę soku. Tak przygotowane truskawki z miętą przełożyć do szklanek, dodać plastry cytryny. Następnie do wody dodać sok z cytryny - wymieszać można ewentualnie posłodzić cukrem lub miodem do doprawienie napoju (według uznania). Następnie zalać owoce wyłożone do szklanek. Dodać listki mięty oraz kilka kostek lodu. Napój od razu podawać. 

Rada:
Zamiast cytryny można dodać plastry pomarańczy wtedy uzyskamy łagodniejszy smak lub nie dodawać soku z cytryny. 




Print Friendly and PDF

sobota, 4 lipca 2015

WEEKENDOWE CIASTO KOKOSOWE

Składniki:
Ciasto:
  • 100 g zimnej margaryny
  • 125 g mąki pszennej 
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli 
Beza:
  • 60 g cukru
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 3 białka
  • 1 łyżka dobrze kopiasta mąki ziemniaczanej 
Ponadto:
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (220 g) - można użyć innego smaku 
  • 1 łyżka wiórków kokosowych 
Przygotowanie:
Ciasto - Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, wiórki i szczyptę soli - wymieszać. Dorzucić zimną margarynę. Wysiekać ciasto do momentu kruszonki. Zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek wlać żółtka. Wmieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. 
Beza - Z białek, cukru oraz mąki ziemniaczanej ubić pianę na sztywno. Następnie wsypać wiórki kokosowe i delikatnie za pomocą szpatułki wymieszać. 

Spód tortownicy o wymiarach 18,5 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować na wielkość formy pamiętając, aby placek miał troszkę większą wielkość od formy w celu zrobienia niewysokiego ranta z ciasta (na około pół wysokości boku formy). Na cieście posmarować dżem, wyłożyć pianę i na wierzch obsypać wiórkami kokosowymi. 
Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor.

Rada:
  • w momencie gdy zagniatamy ciasto jest tłuste, ja osobiście się tym nie przejmuję i nie widzę potrzeby dodawania dodatkowo mąki. Po upieczeniu ciasto jest bardzo kruche. 
  • jeśli zauważymy pod koniec pieczenia, że nasze ciasto zbytni się przyrumienia, warto przykryć je folią aluminiową 




Print Friendly and PDF

niedziela, 28 czerwca 2015

MUFFINY HERBACIANO - KAKAOWE

Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g margaryny lub masła
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 - 2 łyżek wysoko gatunkowej sproszkowanej zielonej herbaty
Przygotowanie:
Liście dobrej gatunkowo zielonej herbaty zmielić w maszynce do ziół lub w moździerzu na proszek. Zmielony proszek z herbaty przesiać za pomocą drobnego sitka w celu pozbycia się korzonków. Margarynę rozpuścić, przestudzić. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiać. Jajka ubić z cukrem. Do ubitych jajek dodać margarynę oraz mleko wymieszać za pomocą różki (trzepaczki). Do mokrych składników dodać składniki sypkie - wymieszać za pomocą różdżki (trzepaczki). Nie używamy robota! Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy sproszkowaną zieloną herbatę, zaś do drugiej kakao i delikatnie mieszamy. Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Ja najpierw do foremki nałożyłam trochę ciasta kakaowego, a na wierzch uzupełniłam do 3/4 wysokości ciastem z herbatą. Można odwrotnie nie ma to żadnej różnicy, zależy od naszego pomysłu. 
Piec 2 0- 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 

Rada:
Pamiętajmy o sukcesie udanych muffinów, którym jest niedokładne wymieszanie ciasta. Jeśli po wymieszaniu ciasta widać grudki to bardzo dobrze. 


Print Friendly and PDF

ZIELONA HERBATA, A CUKIERNICTWO

Liście zielonej herbaty znajdują coraz większe zastosowanie w naszej kuchni, nie tylko w formie napojów, ale można je wykorzystać jako dodatek do ciast i deserów.

Według dietetyków pijąc regularnie zieloną herbatę wzbogacimy swoją dietę o witaminy A i E, wapń, potas, cynk, miedź i mangan. Zawarta w herbacie tenina przyśpiesza przemianę materii. Osobom starszym pozwala łagodzić objawy reumatyzmu, zaś osobom młodszym dbającym o sylwetkę przyspiesza trawienie, pomaga zwalczyć tkankę tłuszczową, a także skutecznie zapobiega efektowi jo - jo. PAMIĘTAJMY że samo picie herbaty nas nie odchudzi do tego potrzebny jest ruch w formie ćwiczeń, regularne odpowiednie posiłki.

Najbardziej popularną odmianą herbaty, którą stosujemy do ciast i deserów jest MATCHA. Jest to najwyższej jakości japońska herbata używana podczas tradycyjnej ceremonii parzenia. To zielona sproszkowana japońska herbata o gorzkawym posmaku. Jej niewielka ilość dodana do ciasta lub deseru sprawi, że wypiek zabarwi ciasto na zielono. Można ją użyć np. do sernika , biszkoptu, masy, lodów, panna cotta. Pamiętajmy by dodawać ja do zimnej masy i ważne jest by zachować umiar, ponieważ ma gorzkawy smak, który jej nadmiar może zniszczyć smak deseru. Tak jak inne herbaty matcha ma różne gatunki, od tego zależy kolor ciasta po wypieku. Czasami matcha może spowodować zbrązowienie ciasta po upieczeniu zamiast oczekiwanego ładnego zielonego koloru. Jak dowiedziałam się od ekspertów do wypieków zalecana najlepiej jest matcha "baking grade" lub "cooking grade".
Źródło: internet

W wypiekach zamiast herbaty matcha można zastąpić zmieloną dobrą gatunkowo zieloną herbatą. Najlepiej zmielić ją za pomocą maszynki do ziół lub w moździerzu. Po zmieleniu należy jeszcze przesiać proszek przez drobne sitko w celu pozbycia się korzonków z herbaty. Raczej nie uzyskamy tak pięknego wyraźnego zielonego koloru, ale za to według mnie bardziej herbaciany smak, ale to rzecz gustu.

Mam nadzieję, iż Państwu troszkę przybliżyłam zastosowanie zielonej herbaty w cukiernictwie. Bliżej jesieni, gdzie powrócimy w większym stopniu do picia gorących napojów opowiem szerzej o właściwościach picia zielonej herbaty jak i prawidłowym jej parzeniu, a także podzielę się kilkoma sprawdzonymi przepisami na napoje z zastosowaniem m.in. zielonej herbaty. Print Friendly and PDF

drukuj/print