niedziela, 23 października 2022

MURZYNEK Z CZEKOLADĄ

Składniki:

Ciasto murzynek:
Polewa:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki kakao
  • 250 g margaryny
Ciasto:
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
  • 200 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Ciasto murzynek - w rondelku rozpuścić margarynę z cukrem i cukrem waniliowym, dodać kakao oraz mleko - co jakiś czas mieszać. Gotować do momentu rozpuszczenia się cukru, gdy masa stanie się gładka i lśniąca. Odstawić z ognia i pozostawić do wystygnięcia. 
Jajka ubić, dodać polewę. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać za pomocą robota na gładką masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. 
Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. suchego patyczka. 

Ciasto odstawić do wystudzenia. 

W kąpieli wodnej rozpuścić 200 g gorzkiej czekolady. Upieczone ciasto zostawić w tortownicy, a następnie za pomocą słomki do picia ponakłuwać ciasto na głębokość ok. 1 - 1,5 cm głębokości. Na koniec wylać rozpuszczoną czekoladę w rowki i na cała powierzchnię, rozsmarować. Na koniec wyrównać wierzch. Odstawić do całkowitego zastygnięcia czekolady. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na paterę. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print