niedziela, 11 września 2022

ZŁOTE CIASTO

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 250 g margaryny
  • 0,5 kg śliwek węgierek
U mnie szklanka ma 200 ml. 
Dekoracja:
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Śliwki - dokładnie umyć, osuszyć. Każdą przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić w paski.

Ciasto - mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Następnie dodać masło orzechowe i za pomocą robota wymieszać. Na koniec do ciasta dodać pokrojoną w paski śliwkę i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wyłożyć papierem do pieczenia zaś boki posmarować masłem. 

Piec ok 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka".

Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print