niedziela, 5 grudnia 2021

PIERNIK MIKOŁAJKOWY

Składniki:

Piernik:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 0,5 szklanki miodu np. wielokwiatowego
  •  4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml gorącej wody
  • 84 g margaryny
  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika - Przepis na domową przyprawę do piernika
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Krem:
  • 2 budynie o smaku masła orzechowego z karmelem bez cukru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
Dodatkowo:
  • ok. 140 g powideł śliwkowych
  • 100 g śliwek kalifornijskich 
  • posypka waflowa zielona
  • cukrowe figurki mikołajkowe
U mnie szklanka ma 200 ml.

Przygotowanie:
Piernik - 4 łyżeczki kawy rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i szczypta soli przesiać. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Następnie dodać miód- zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z przyprawą do piernika i szczyptą soli - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Na koniec dodać rozpuszczoną kawę, zmiksować. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. 
Piec około 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 

Krem - 2 opakowania budyni o smaku masła orzechowego z karmelem rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. 

Powidła - śliwkę kalifornijską pokroić w słupki i wymieszać z powidłami śliwkowymi.

Przełożenie:
Piernik najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować powidła śliwkowe ze śliwką, następnie delikatnie rozsmarować połowę kremu. Delikatnie przykryć drugim blatem piernika i rozsmarować pozostały kremem. Na koniec wierzch ciasta posypać posypką waflową zieloną i ułożyć cukrowe dekoracje mikołajkowe. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print