sobota, 8 maja 2021

TRUSKAWKOWY KISIELOWIEC

 Składniki:

  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 opakowania kiśli o smaku truskawkowym (38g)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • ok. 500 g świeżych truskawek
Dodatkowo:
  • cukier puder waniliowy
Przygotowanie:
Truskawki - wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Szypułki należy usunąć tuż przed pokrojeniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku. Truskawki pokroić w ćwiartki. 

Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojone w ćwiartki truskawki i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem waniliowym.
Piec około 40 - 45  minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.


2 komentarze:

drukuj/print