sobota, 17 kwietnia 2021

ŚMIETANKOWA SZARLOTKA

Składniki:

Ciasto jabłkowe:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 5 jabłek
Pianka cytrynowa:
  • 350 ml śmietanki kremówka 30%
  • 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym
  • 500 ml gorącej wody
Dodatkowo:
  • ok. 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Galaretka cytrynowa -opakowania galaretki cytrynowej rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce, aż zacznie tężeć. 

Ciasto jabłkowe - jabłka umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w średnią kostkę. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać śmietankę i wymieszać robotem na średnich obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. 

Piec ok. 30-40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka"

Pianka cytrynowa - 350 ml śmietanki kremówki ubić na sztywno. Następnie małą strużką wlewać wystudzoną lecz całkowicie płynną lub lekko gęstą galaretkę cytrynową, cały czas ubijając, aby nie zrobiły się rudki. 

Przełożenie:

Do tortownicy przełożyć ciasto jabłkowe następnie wyłożyć cała piankę cytrynową wyrównać wierzch i wstawić do lodówki i poczekać, aż pianka całkowicie stężeje. Na  koniec wierzch posypać startą gorzką czekoladą wymieszana z cynamonem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print