niedziela, 19 lipca 2020

SERNIK PIERNIKOWY

Składniki:
Biszkopt cynamonowy:
  • 1 jajko
  • 3,5 łyżki cukru
  • 90 g margaryny
  • 1 szklanka mąki + 1 łyżka
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 125 ml mleka
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
Masa serowa piernikowa:
  • 750 g sera białego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 300 ml mleka
  • 4,5 łyżki żelatyny
  • 375 g margaryny
  • pierniki
Dodatkowo: 
  • 2 - 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 500 g opakowanie pierników w czekoladzie (ja użyłam 10 szt. do masy serowej, zaś pozostałe do dekoracji)
Przygotowanie:
Biszkopt cynamonowy - margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę z sodą, cynamonem i kakao - przesiać. Jajko z cukrem ubić na kogel - mogel. Następnie dodać przestudzoną margarynę - lekko mieszamy, a następnie dodajemy powidła śliwkowe i mleko. Wszystko wymieszać za pomocą robota. Na koniec dodać przesianą mąkę z sodą, cynamonem i kakao - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, w której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. 
Piec ok. 20 - 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C

Pierniki - moje opakowanie liczyło 15 szt. piernika. Ok 10 szt. pokroiłam na małe kawałki/kostkę. Zaś pozostałe 5 szt. pokruszyłam tworząc tzw. jadalną ziemię. 

Masa serowa piernikowa - margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać  żelatynę i mieszając rozpuścić. Rozpuszczoną margarynę z cukrem ubijamy robotem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy  masa będzie gładka. Dodać rozpuszczoną żelatynę dokładnie zmiksować robotem. Na koniec dodać pokrojone pierniki i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. 

Przełożenie:
Na spód tortownicy o takich samych wymiarach w jakich piekliśmy biszkopt wkładamy biszkopt cynamonowy. Następnie na biszkopcie rozsmarowujemy 2 - 3 łyżki powideł śliwkowych i wykładamy całą masę serowo- piernikową. Na koniec na wierzch masy serowej posypujemy jadalną ziemią (pokruszonymi piernikami). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print