sobota, 27 marca 2021

ZUPKA SEROWA

Składniki:
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 podudzie z kurczaka
  • 1,5 litra wody
  • 100 g naturalnego serka topionego
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól
  • słodka papryka
  • 200 g makaronu świderki lub kokardki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii posiekanego koperku
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.

Do garnka włożyć podudzie z kurczaka i zalać 1,5 litra wody, zagotować. Zdejmować szumowinę.  Następnie dodać listek laurowy, ziele angielskie i trochę soli. Całość gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Następnie cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę i cebulę dodać do wywaru i gotować ok. 20 minut od czas do czasu mieszając. Do gotującej się zupy dodać serek topiony i całość gotować do jego rozpuszczenia. Doprawić do smaku pieprzem i papryką, dodać suszoną bazylię. Zupę podawać z ugotowanym makaronem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print