sobota, 21 marca 2020

KOKOSEK Z KREMEM

Składniki:
Biszkopt kokosowy:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 200 ml mleka
Masa kakaowa:
  • 2 opakowania budyni czekoladowych
  • 0,5 l mleka
  • 250 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 olejek spirytusowy arakowy
Dodatkowo:
  • 0,5 słoika śliwek węgierek z kakao (ok. 200g)
  • posypka waflowa koloru żółtego
Przygotowanie:
Biszkopt kokosowy - margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Do miski przesiać mąkę pszenną z  proszkiem do pieczenia. Dodać wiórki kokosowe - wymieszać. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać mleko i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi - delikatnie wymieszać za pomocą różdżki lub łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa kakaowa - 2 opakowania budyni czekoladowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać kakao i olejek spirytusowy arakowy. Dokładnie wymieszać.

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować cienką warstwę powideł śliwkowych z kakao i wyłożyć 2/3 masy kakaowej. Następnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostałym kremem ciasto wierzch i cienką warstwę kremu boki tortu. Na koniec ciasto posypać żółtą posypką waflową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print