Jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy
migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie
ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać do młynka do kawy, lub
młynka do orzechów zmielić - otrzymamy bardzo drobną mączkę, niczym nie
różniącą się od tej kupionej w sklepie. Innym sposobem uzyskamy za
pomocą blendera jest wygodniejszy w użyciu lecz może powstać mączka
gruboziarnista, która nie przeszkadza nam w robieniu
ciasteczek.Pamiętajmy jeszcze o tym jeśli używamy blendera używać trybu
pulsującego przez kilka sekund następnie wyłączyć i odczekać chwilkę
przed ponownym włączeniu by migdały zdążyły ostygnąć w innym przypadku
możemy uzyskać masło migdałowe, a nie mąkę. Taka mąkę przechowujemy jak
każdą w suchym miejscu i szczelnym pojemniku.
Przykładowe przepisy z wykorzystaniem mączki migdałowej:
KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWE
Składniki:
- 250 g margaryny (1 kostka)
- 10 dag cukru kryształ
- 2 żółtka
- 35 dag mąki pszennej
- 10 dag mielonych migdałów
- 1 łyżka cukru migdałowego
Dekoracja:
- zmielone migdały lub cukier kryształ
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia. Migdały bardzo drobno
zmielić. Do przesianej mąki dodać zmielone migdały, cukier i cukier
migdałowy - wymieszać. Dodać żółtka i margarynę zagnieść ciasto do
momentu połączenia składników. Następnie ciasto włożyć do woreczka
foliowego i schłodzić około 1 godziny w lodówce. Ciasto
rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty.
Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie każde smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy zmielonymi
migdałami lub cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Piec 10 - 12 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWO - CYNAMONOWE
- 100 g mielonych migdałów (mączka migdałowa)
- 200 g mąki pszennej
- 60 - 70 g cukru pudru
- 180 g margaryny
- szczypta soli
- 1 - 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru migdałowego
- cukier puder
Przygotowanie:
Mąkę migdałową i pszenną wraz z cukrem pudrem przesiać. Dodać cukier migdałowy i szczyptę soli. Wymieszać. Do sypkich produktów dodać zimną margarynę i za pomocą siekaczki lub noża wysiekać do momentu powstania kruszonki, następnie zagnieść ciasto na jednolitą masę.Za pomocą foremek do ciasteczek powycinać dowolne kształty, można udekorować cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi około 50 sztuk ciasteczek.
Piec w temperaturze 200 stopni C około 15 - 20 minut.
Mąkę migdałową i pszenną wraz z cukrem pudrem przesiać. Dodać cukier migdałowy i szczyptę soli. Wymieszać. Do sypkich produktów dodać zimną margarynę i za pomocą siekaczki lub noża wysiekać do momentu powstania kruszonki, następnie zagnieść ciasto na jednolitą masę.Za pomocą foremek do ciasteczek powycinać dowolne kształty, można udekorować cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi około 50 sztuk ciasteczek.
Piec w temperaturze 200 stopni C około 15 - 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz