niedziela, 9 grudnia 2018

DOMOWA MĄCZKA MIGDAŁOWA

Jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać do młynka do kawy, lub młynka do orzechów zmielić - otrzymamy bardzo drobną mączkę, niczym nie różniącą się od tej kupionej w sklepie. Innym sposobem uzyskamy za pomocą blendera jest wygodniejszy w użyciu lecz może powstać mączka gruboziarnista, która nie przeszkadza nam w robieniu ciasteczek.Pamiętajmy jeszcze o tym jeśli używamy blendera używać trybu pulsującego przez kilka sekund następnie wyłączyć i odczekać chwilkę przed ponownym włączeniu by migdały zdążyły ostygnąć w innym przypadku możemy uzyskać masło migdałowe, a nie mąkę. Taka mąkę przechowujemy jak każdą w suchym miejscu i szczelnym pojemniku. 


Przykładowe przepisy z wykorzystaniem mączki migdałowej:

KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWE 

 Składniki: 

  • 250 g margaryny (1 kostka)
  • 10 dag cukru kryształ
  • 2 żółtka
  • 35 dag mąki pszennej
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 1 łyżka cukru migdałowego
Dekoracja:
  • zmielone migdały lub cukier kryształ
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia. Migdały bardzo drobno zmielić. Do przesianej mąki dodać zmielone migdały, cukier i cukier migdałowy - wymieszać. Dodać żółtka i margarynę zagnieść ciasto do momentu połączenia składników. Następnie ciasto włożyć do woreczka foliowego i schłodzić około 1 godziny w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każde smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy zmielonymi migdałami lub cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. 

Piec 10 - 12 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWO - CYNAMONOWE

Składniki:
  • 100 g mielonych migdałów (mączka migdałowa)
  • 200 g mąki pszennej
  • 60 - 70 g cukru pudru
  • 180 g margaryny
  • szczypta soli
  • 1 - 2  łyżeczki cynamonu
  •  2 łyżki cukru migdałowego
Dodatkowo:
  • cukier puder 
Przygotowanie:
Mąkę migdałową i pszenną wraz z cukrem pudrem przesiać. Dodać cukier migdałowy i szczyptę soli. Wymieszać. Do sypkich produktów dodać zimną margarynę i za pomocą siekaczki lub noża wysiekać do momentu powstania kruszonki, następnie zagnieść ciasto na jednolitą masę.Za pomocą foremek do ciasteczek powycinać dowolne kształty, można udekorować cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi około 50 sztuk ciasteczek.
Piec w temperaturze 200 stopni C około 15 - 20  minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print