piątek, 1 czerwca 2018

ZUPA RZODKIEWKOWA

Choć blog jest typowo słodki, czasami podrzucam moje ulubione przepisy na dania i przekąski. Pierwszy raz zrobiłam zupę do której dodałam rzodkiewkę, jest bardzo delikatna i mocno warzywna, takie właśnie lubię. Polecam :-)

Składniki:
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 marchewki
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 średni pomidor
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 garść posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
Przygotowanie:
Marchewkę oraz ziemniaki umyć i obrać. Marchewkę pokroić w plasterki, zaś ziemniaki w kostkę. Bulion wlać do garnka i zagotować. Pokrojone warzywa wrzucić do wrzącego bulionu i ugotować na półmiękko. Następnie cebulę obrać i drobno posiekać. Rzodkiewkę umyć , oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Cebulę z rzodkiewką podsmażyć na maśle i dodać do zupy. Gotować do miękkości. Pomidora umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na niewielkie cząstki, przełożyć do rondelka i poddusić z dodatkiem 2 łyżek wody. Wmieszać do gotującej się zupy. Następnie śmietanę zahartować niewielką ilością gorącej zupy i mieszając wlać do garnka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Na koniec dodać posiekany koperek.

Ilość porcji - 2

Print Friendly and PDF

2 komentarze:

drukuj/print