- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego (40 g)
- 200 g margaryny
Margarynę
rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do
pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do
momentu
zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę lekko
wymieszać. Na koniec dodać przesianą
mąkę z proszkiem do
pieczenia - dokładnie
wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części przesiać budyń waniliowy - wymieszać, zaś do drugiej przesiać budyń czekoladowy - wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na babkę lub klasycznej keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej
bułką tartą. Ja na spód wylałam czekoladowe ciasto, następnie wyłożyłam ciasto waniliowe. Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem lub polewą.
Piec około około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Rada:
Można użyć dowolnych smaków budyni, lub 2 opakować tego samego smaku.
obłędnie wilgotna :)
OdpowiedzUsuń😀
OdpowiedzUsuń