sobota, 15 kwietnia 2017

JAJKA FASZEROWANE ZIOŁAMI

Podzielę się z Wami ostatnim już świątecznym przepisem, który można zrobić na niedzielne śniadanie u mnie przyjęło się, że jajka faszerowane robimy na kolację w Wielką Sobotę.

Składniki:
  • 7 jajek
  • 50 g sera żółtego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku 
  • przyprawa do jajek
  • pieprz
  • ok. 1 łyżki margaryny lub masła
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie, ostudzić i obrać ze skorupek.  Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 6 ubranych jajek przekroić na pół i wyjąć żółtka. Do żółtek dodać 1 drobno pokrojone całe jajko i za pomocą widelca rozdrobnić. Na koniec dodać posiekany szczypior, natkę pietruszki i koper oraz starty żółty ser, dokładnie wymieszać. Farsz doprawić do smaku przyprawą do jajek i pieprzem, wymieszać. Na koniec dodać odrobinę margaryny tak aby tylko skleić farsz. Tak przygotowanym farszem napełniamy jajka.

Rada:
  • tak faszerowane jajka możemy zapiec w piekarniku 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C lub podawać na zimno
  • jajka faszerowane ziołami bardzo dobrze smakują z sosem tatarskim
  • jajka można posypać z wierzchu startym żółtym serem i zapiec
  • w przepisie nie podawałam soli, gdyż moja przyprawa do jajek zawierała sól, ale jak najbardziej można dodać do smaku jeśli ktoś potrzebuje
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print