poniedziałek, 12 grudnia 2016

PIERNICZKI EKSPRESOWE Z BAKALIAMI

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 125 g miodu
  • 1 olejek spirytusowy rumowy
  • 75 g rozpuszczonej margaryny
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1,5 płaskie łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka (czubata) przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka kakao
  • 50 g suszonych śliwek lub rodzynek
  • 1 łyżki kandyzowanej pomarańczowej skórki
  • kilka łyżek powideł śliwkowych

Przygotowanie:
Bakalie bardzo drobno pokroić. Miód podgrzać na małym ogniu z olejkiem rumowym do momentu zagotowania. Do miski przesiać mąkę pszenną i mąkę pełnoziarnistą z sodą, przyprawą do piernika, solą, dodać bakalie. Jajka ubić z z cukrem. Wlać rozpuszczone masło i jeszcze chwilę miksować, dodać miód zmiksować. Następnie do jajek stopniowo dodawać sypkie produkty i za pomocą łyżki wymieszać. Dodać pokrojone bakalie i zagnieść na elastyczne ciasto. Odstawiamy na pól godziny, aby odpoczęło w chłodnym miejscu lub do lodówki.
Ciasto cienko wałkujemy na grubości ok.3 mm podsypując troszkę mąki. Kroimy ciasto nożem lub radełkiem na paski o szerokości naszej foremki. Na jednym pasku lekko odbijamy foremkę. W środek każdego ciasteczka nałożyć troszkę dżemu, położyć drugi pasek ciasta, lekko docisnąć ciasto pomiędzy dżemem i foremką wycinać pierniczki.(musimy uważać, aby nie przeciąć foremką, gdyż powidła śliwkowe podczas pieczenia wypłynie nam z pierniczka).
Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 - 200° C

Pierniczki są puszyste i delikatne zaraz po upieczeniu. Od razu nadają się do jedzenia. Z przepisu wychodzi około 60 sztuk. Można je przechowywać w hermetycznym pudełku lub w puszce. Pierniczki można oblać czekoladą lub lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print