niedziela, 17 lipca 2016

KOKOSEK

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 5 jajek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sok wyciśnięty z pół cytryny
Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe do posypania ciasta
Przygotowanie:
Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać wiórki kokosowe. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać olej, lekko wymieszać, potem dodać mleko, wlać sok wyciśnięty z cytryny - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą keksówki. Wierzch ciasta posypać grubo wiórkami kokosowymi.

Piec 40 - 45  minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Print Friendly and PDF

1 komentarz:

drukuj/print