czwartek, 17 grudnia 2015

KRUCHE CIASTECZKA CZEKOLADOWE

Na prośbę czytelników bloga wstawiam ponownie przepis na ciasteczka czekoladowe w wersji świątecznej. 

Składniki:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 dag czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 90 g margaryny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 10 dag mielonych migdałów
Przygotowanie:
Czekoladę deserową połamać na kawałki, stopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mąkę migdałową wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz cukrem.  Do produktów sypkich wlać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtko. Wymieszać nożem, po czym szybko zagnieść ciasto. W przypadku, gdy ciasto klei nam się do dłoni, można dodać trochę mąki pszennej.
Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto o grubości około 1/2 cm i wycinać dowolne kształty.
Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Wychodzi około 50 sztuk.

Piec 20 - 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.


Użyta foremka w kształcie bucika i bałwanka
(foremka bucik została zakupiona w markecie Stokrotka, zaś bałwanek w Intermarche)
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print