Składniki:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 dag czekolady deserowej lub gorzkiej
- 90 g margaryny
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 żółtka
- 10 dag mielonych migdałów
Czekoladę deserową połamać na kawałki, stopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mąkę migdałową wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz cukrem. Do produktów sypkich wlać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtko. Wymieszać nożem, po czym szybko zagnieść ciasto. W przypadku, gdy ciasto klei nam się do dłoni, można dodać trochę mąki pszennej.
Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto o grubości około 1/2 cm i wycinać dowolne kształty.
Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Wychodzi około 50 sztuk.
Piec 20 - 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Użyta foremka w kształcie bucika i bałwanka
(foremka bucik została zakupiona w markecie Stokrotka, zaś bałwanek w Intermarche)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz