środa, 25 listopada 2015

KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

Składniki:
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1,5 łyżki ziemniaczanej
  • 3 dag czekolady gorzkiej
  • 45 g margaryny
  • 3 łyżki cukru kryształ
  • 1 żółtko
  • 5 dag mielonych migdałów
Przygotowanie:
Czekoladę gorzką połamać na kawałki, stopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mąkę migdałową wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz cukrem.  Do produktów sypkich wlać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtko. Wymieszać nożem, po czym szybko zagnieść ciasto. W przypadku, gdy ciasto klei nam się do dłoni, można dodać trochę mąki pszennej.
Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto o grubości około 1/2 cm i wycinać dowolne kształty.
Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Wychodzi około 30 sztuk.

Piec 20 - 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Rada:
  • w przypadku, gdy ciasto klei nam się do dłoni, można dodać trochę mąki pszennej
  • można użyć innej czekolady np. mlecznej (wtedy ciasteczka będą słodsze)
  • w przypadku użycia białej czekolady ciasteczka mogą zmienić kształty, troszeczkę mogą się rozlać pod czas pieczenia 
  • jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać do młynka do kawy, lub młynka do orzechów zmielić - otrzymamy bardzo drobną mączkę, niczym nie różniącą się od tej kupionej w sklepie. Innym sposobem uzyskamy za pomocą blendera jest wygodniejszy w użyciu lecz może powstać mączka gruboziarnista, która nie przeszkadza nam w robieniu ciasteczek.Pamiętajmy jeszcze o tym jeśli używamy blendera używać trybu pulsującego przez kilka sekund następnie wyłączyć i odczekać chwilkę przed ponownym włączeniu by migdały zdążyły ostygnąć w innym przypadku możemy uzyskać masło migdałowe, a nie mąkę. Taka mąkę przechowujemy jak każdą w suchym miejscu i szczelnym pojemniku.

Print Friendly and PDF

1 komentarz:

drukuj/print