sobota, 26 września 2015

MUFFINY KAKAOWE Z MASĄ SEROWĄ

Składniki: (16 sztuk)
Ciasto kakaowe:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100 gram rozpuszczonej wystudzonej margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 - 2 łyżki kakao
Masa serowa:
  •  250 g sera białego
  • 2 - 3 łyżek cukru waniliowego
  • 0,5 opakowania budyniu waniliowego 
Kruszonka:
  • 65 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru waniliowego lub cukru waniliowego kryształ 
Przygotowanie:
Kruszonka - Z masła, mąki, cukru pudru i cukru waniliowego wyrobić kruszonkę i włożyć do zamrażalnika. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, gdyż mamy pewność, iż będzie ona twarda i łatwiej nam będzie trzeć ciasto.
Ciasto kakaowe - Przygotować dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao. W drugiej misce ubić jajka z cukrem  i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodać margarynę i mleko - wymieszać za pomocą różki (trzepaczki) lub łyżki. Do mokrych składników dodać sypkie składniki - wymieszać za pomocą różdżki (trzepaczki) lub łyżki. Nie używamy robota!  
Masa serowa -  Ser biały za pomocą łyżki rozdrobnić, następnie dodać cukier waniliowy dokładnie wymieszać na koniec dodać budyń w proszku i wymieszać do jednolitej masy. Pamiętajmy o bardzo ważnej zasadzie cukier do sera dodajemy dopiero tuż przed nałożeniem sera, gdyż wytwarza się woda, która psuje smak farszu. 

Do papilotek nakładamy najpierw łyżkę ciasta kakaowego, następnie 1 łyżkę masy serowej, później łyżkę masy kakaowej i na wierzch posypujemy starta kruszonką. Napełnić foremki do 3/4 wysokości.
Piec 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Rady:
  • do wymieszania składników mokrych z suchymi Nie używamy robota!  Pamiętajmy, żeby zrobić to nie dokładnie wtedy muffiny będą miękkie i dłużej zachowają świeżość.
  • cukier do sera dodajemy dopiero tuż przed nałożeniem sera, gdyż wytwarza się woda, która psuje smak farszu. 
  • w internecie można spotkać wiele przepisów na muffiny z serem, gdzie w składnikach do masy dodawane jest jajko można dodać, ale pamiętajmy dodawanie jajek powoduje twardość masy serowej

Przepis autorski
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print