Składniki:
- 70 dag sera białego
- 80 g margaryny lub masła
- 70 g cukru kryształ
- 3 galaretki (o smaku truskawki, agrestu i pomarańczy)
- 2 galaretki cytrynowe
- paczka okrągłych biszkoptów
- wyciśnięty sok z 1 cytryny
Dzień przed zrobieniem sernika najlepiej rozpuścić galaretki. Przygotować trzy miski. Do każdej z nich nalać po 200 ml wrzącej wody, a następnie wsypać po jednej galaretce i rozpuścić je. Gdy trzy z nich truskawkowa, agrestowa i pomarańczowa ostygną, wstawić je do lodówki, by dobrze stężały.
W dniu zrobienia sernika rozpuścić jedną galaretkę cytrynową w 200 ml wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia. Drugą galaretkę cytrynową rozpuścić w 600 ml wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia. Następnie biały ser skręcić ja robię to tylko raz, można więcej zależy to jaką mamy maszynkę i od jakości sera. Margarynę rozpuścić. Do misy wsypać cukier i wlać ostudzoną margarynę. Utrzeć za pomocą miksera. Dodać sok z cytryny i wlać wystudzoną galaretkę cytrynową, wymieszać. Na koniec dodać skręcony biały ser i dokładnie wymieszać robotem do momentu, gdy masa serowa będzie gładka.
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać 1/2 masy serowej. Na ser za pomocą łyżeczki wykrawać kawałeczki galaretek i układać jedną obok drugiego lekko dociskając do masy, czynność powtarzamy do momentu wypełnienia powierzchni tortownicy. Na wyłożoną galaretkę wylać drugą połowę sera i wyłożyć pozostałą część galaretki. Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia. Na schłodzony ser wylać tężejącą galaretkę cytrynową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz