Ciasto kruche:
- 1 / 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 150 g masła
- 1 jajko
- 60 - 70 dag wiśni
- 3 łyżki cukru kryształ
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru kryształ
- ok. 50 g płatków migdałowych
Wiśnie - opłukać w zimnej wodzie, osączyć i wydrylować. Ja zrobiłam to dzień wcześniej by owoce puściły nieco soku. Na noc wstawiłam do lodówki.
Ciasto kruche - mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać jajko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto włożyć na zamrażalki. Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej i na noc włożyć do zamrażalki.
Nadzienie wiśniowe - Wiśnie wraz z sokiem przełożyć do rondelka, zasypać cukrem i dodać odrobinę wody ok. 50 ml. Gotować na małym ogniu przez 5 - 8 minut. Sok zlać do drugiego rondelka, ostudzić i wymieszać z proszkiem budyniowym, po czym gotować przez minutę. Dodać owoce. Wymieszać. Lekko ostudzić.
Ciasto biszkoptowe - jajka z cukrem ubijać do momentu zbielenia. Następnie dodać przesianą mąkę dokładnie wymieszać na jednolita masę.
Ułożenie
Tortownice o średnicy 24 cm. posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. 3/4 ciasta kruchego rozwałkować na spód tortownicy, pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na pasy ok. 3 cm szerokości w celu wyklejenia boków tortownicy. Na ciasto kruche wyłożyć lekko ostudzone nadzienie wiśniowe, rozsmarować. Na wierzch wylać ciasto biszkoptowe starannie wyrównać. Na koniec wierzch ciasta obficie obsypać płatkami migdałowymi.
Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz