sobota, 16 lipca 2016

RATATOUILLE Z MIĘSEM MIELONYM

Składniki:
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża cukinia
  • 2 pomidory
  • 1 duża cebula
  • 2 - 3 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  •  1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • olej do smażenia
  • 75 g startego żółtego sera
  • sos pomidorowy
Przygotowanie:
Mięso podsmaż na patelni. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebule posiekać w średnią kostkę, podsmażyć na oleju. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, smażyć jeszcze przez 5 minut. Pod koniec dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory. W między czasie przygotowujemy sos. Sos pomidorowy przelewamy do garnka i zagotowujemy, solimy, pieprzymy i dodajemy zioła (prowansalskie, cząber i tymianek) oraz wyciśnięty czosnek. Sos wlewamy do mięsa i dusimy 5 minut pod przykryciem. Całość przelewamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem. 
Zapiekamy 20 minut w temperaturze 200 stopni C.



Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Jakiego oleju najczęściej używasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie :-) Ja używam oleju rzepakowego z Biedronki lub Kujawskiego. Pozdrawiam :-)

      Usuń

drukuj/print