- 250 g mięsa mielonego
- 1 papryka czerwona
- 1 duża cukinia
- 2 pomidory
- 1 duża cebula
- 2 - 3 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka tymianku
- olej do smażenia
- 75 g startego żółtego sera
- sos pomidorowy
Mięso podsmaż na patelni. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebule posiekać w średnią kostkę, podsmażyć na oleju. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, smażyć jeszcze przez 5 minut. Pod koniec dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory. W między czasie przygotowujemy sos. Sos pomidorowy przelewamy do garnka i zagotowujemy, solimy, pieprzymy i dodajemy zioła (prowansalskie, cząber i tymianek) oraz wyciśnięty czosnek. Sos wlewamy do mięsa i dusimy 5 minut pod przykryciem. Całość przelewamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem.
Jakiego oleju najczęściej używasz?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie :-) Ja używam oleju rzepakowego z Biedronki lub Kujawskiego. Pozdrawiam :-)
Usuń