niedziela, 10 lipca 2016

PLACEK Z CZEREŚNIĄ I BEZĄ

Składniki:
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
Beza:
  •  3 białka
  • 1/2 szklanki cukru kryształ
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
Dodatkowo:
800 g czereśni

Przygotowanie:
Ciasto -  mąkę z cukrem pudrem i kurkumą przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto włożyć na zamrażalki. Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej i na noc włożyć do zamrażalki.

Piana - białka ubić z cukrem i proszkiem budyniowym. Ubijamy pianę do momentu jak powstanie sztywna i gęsta piana. (Ja osobiście wszystkie składniki na bezę ubijam od razu).

Czereśnie opłukać i delikatnie osuszyć bawełnianą ściereczką, Wydrylować.

Tortownicę o wymiarach 18,5 x 28 cm natłuścić i obsypać bułką tartą. Na spód formy  zetrzeć na tarce o grubych oczkach 2/3 części ciasta, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie się skleiło. Na cieście wyłożyć wydrylowane czereśnie. Owoce przykryć pianą. Na koniec zetrzeć pozostałe ciasto.

Pieczmy 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print