Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 50 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
800 g czereśni
Przygotowanie:
Ciasto - mąkę z cukrem pudrem i kurkumą przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto włożyć na zamrażalki. Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej i na noc włożyć do zamrażalki.
Piana - białka ubić z cukrem i proszkiem budyniowym. Ubijamy pianę do momentu jak powstanie sztywna i gęsta piana. (Ja osobiście wszystkie składniki na bezę ubijam od razu).
Czereśnie opłukać i delikatnie osuszyć bawełnianą ściereczką, Wydrylować.
Tortownicę o wymiarach 18,5 x 28 cm natłuścić i obsypać bułką tartą. Na spód formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach 2/3 części ciasta, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie się skleiło. Na cieście wyłożyć wydrylowane czereśnie. Owoce przykryć pianą. Na koniec zetrzeć pozostałe ciasto.
Pieczmy 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz