Składniki:
- biszkopty podłużne (28 sztuk)
- 3 - 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 300 ml gorącej wody
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 250 g masła lub margaryny
- 1/2 litra mleka
- 2 - 3 łyżeczek syropu barmańskiego o smaku wanilii lub esencja waniliowa
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka czekolady gorzkiej w proszku
Nasączenie - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy barmańskiego syropu o smaku waniliowym. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krem - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę
utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier, ubijać do momentu
rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać serek mascarpone.
Tortownicę o wymiarach 18,5 x 28 cm wykładamy folią aluminiową (spód i boki). Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej kawie z obu stron i układamy jeden obok drugiego w tortownicy. Na biszkopty wykładamy połowę kremu waniliowego. Wyrównać. Następnie na kremie układamy kolejną warstwę biszkoptów namoczonych w kawie i przykryć resztą masy. Całość posypujemy posypką. Na koniec wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Rada:
- zamiast kawy rozpuszczalnej można użyć kawy espresso, zaparzonej naturalnej kawy (należy odcedzić fusy)
- zamiast syropu barmańskiego o smaku wanilii można użyć olejka waniliowego, esencji spirytusowej waniliowej, lub cukru waniliowego
- zamiast posypki można użyć kakao lub startej czekolady gorzkiej.
Przepis autorski.
Wspaniały deser:)
OdpowiedzUsuń