- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 5 jajek
- 1 łyżka cukru waniliowego
- sok wyciśnięty z pół cytryny
- wiórki kokosowe do posypania ciasta
Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać wiórki kokosowe. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu
zbielenia. Następnie dodać olej, lekko wymieszać,
potem dodać mleko, wlać sok wyciśnięty z cytryny - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia i wiórkami kokosowymi - dokładnie
wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą keksówki. Wierzch ciasta posypać grubo wiórkami kokosowymi.
Piec 40 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Uwielbiam takie kokosowe ciasta.
OdpowiedzUsuń