- biszkopty podłużne (28 sztuk)
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 300 ml gorącej wody
- 2 opakowania budyniu czekoladowego
- 250 g masła lub margaryny
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki syropu barmańskiego o smaku rumu z czekoladą np. firmy Victoria`s
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 30 - 40 dag wiśni
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Wiśnie - opłukać w zimnej wodzie, osączyć i wydrylować.
Nasączenie - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy syropu barmańskiego. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krem - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę
utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier, ubijać do momentu
rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Następnie dodać kakao, wymieszać. Na koniec dodać serek mascarpone.
Tortownicę
o wymiarach 18,5 x 28 cm wykładamy folią aluminiową (spód i boki).
Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej kawie z obu
stron i układamy jeden obok drugiego w tortownicy. Na biszkopty
wykładamy połowę kremu waniliowego. Wyrównać. Na krem wyłożyć wiśnie. Następnie na wiśniach
układamy kolejną warstwę biszkoptów namoczonych w kawie i przykryć
resztą masy. Całość posypujemy starta gorzka czekoladą. Na koniec wkładamy do lodówki na
kilka godzin.
Rada:
- zamiast kawy rozpuszczalnej można użyć kawy espresso, zaparzonej naturalnej kawy (należy odcedzić fusy)
- jeśli deser przeznaczony jest dla dzieci to oczywiście rezygnujemy z kawy. Biszkopty możemy nasączyć kawą zbożową z mlekiem lub sokiem wiśniowym.
Na pewno pycha:)
OdpowiedzUsuń