Szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia, bardzo przypominające w smaku batoniki Kinder Country.
Składniki:
Warstwa czekoladowa:
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekoladowy
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka z górką żelatyny
Warstwa śmietankowa :
- 660 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g białej czekolady
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki z górką żelatyny
- 2 szklanki płatków kukurydzianych z miodem i orzeszkami (u mnie szklanka ma 200 ml)
Dodatkowo:
- 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym
- ok. 700 ml gorącej wody
- 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
- ok. 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
2 opakowania galaretki cytrynowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Warstwa czekoladowa - czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok, aż przestygnie. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy przestudzoną gorzką czekoladę i mikserem dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy.
Warstwa śmietankowa- czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok, aż przestygnie. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach. Serek mscarpone zmiksować, aby robił się bardziej kremowy, po czym partiami dodawać do ubitej śmietanki. Wymieszać. Na koniec dodajemy przestudzoną białą czekoladę i bardzo delikatnie mikserem mieszamy na najmniejszych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy. Na koniec wsypać płatki kukurydziane z miodem i orzeszkami i delikatnie łyżką wymieszać.
Przełożenie:
Dno tortownicy o średnicy 24 x 24 cm wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć cały mus czekoladowy, wyrównać wierzch. Następnie śmietankową i wyrównujemy wierzch. Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę do stężenia masy. Na koniec delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę cytrynową i bardzo delikatnie wylewamy rozpuszczoną czekoladę gorzką tworząc esy floresy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz