Składniki:
Wiśnia:
- 1 słowik wiśni (700 g) lub ok 300 g świeżych
- 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym
- 1,5 łyżki żelatyny
- 0,5 szklanki cukru jeśli używamy świeżych wiśni
Mus kokosowy:
- 3 x 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki żelatyny
Nasączenie:
- 2 torebki owocowej herbaty wiśniowej
- 300 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka płaska cukru do smaku
Dodatkowo:
- biszkopty podłużne (22 sztuk)
- 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym
- ok. 500 ml gorącej wody
Przygotowanie:
2 opakowania galaretki wiśniowej rozpuścić w 600 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Nasączenie - 3 torebki herbaty wiśniowej zaparzyć w 200 ml wody. Następnie po zaparzeniu mocnego naparu wyjąć wszystkie torebki herbaty i rozcieńczyć napar w 200 ml zimnej przygotowanej wody. Można dodać trochę więcej wody jeśli zbyt mocny wyjdzie nam nasączenie. Można doprawić cukrem do smaku.
Wiśnie - wiśnie w syropie przełożyć do rondelka podgrzać i wsypać 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowej i dobrze wymieszać. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka, dodać żelatynę wymieszać do momentu rozpuszczenia się. Zdjąć z palnika. Odstawić do lekkiego stężenia.
Świeże wiśnie - wiśnie wypłukać i wydrylować. Owoce przełożyć do rondelka i poddusić z 0,5 szklanka cukru na małym ogniu. Następnie wsypać 2 opakowania galaretki wiśniowe i dodać żelatynę, dobrze wymieszać. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Odstawić do stężenia.
Mus kokosowy- 1,5 opakowania schłodzonej kremówki (495 ml) ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru i 1 łyżeczkę cukru kokosowego i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy 1,5 łyżki żelatyny i ubijamy nadal na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy 2 łyżki wiórków kokosowych i mikserem dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach.
Mus kokosowy- 1,5 opakowania schłodzonej kremówki (495 ml) ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru i 1 łyżeczkę cukru kokosowego i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy 1,5 łyżki żelatyny i ubijamy nadal na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy 2 łyżki wiórków kokosowych i mikserem dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach.
Najlepiej mus kokosowy zrobić w dwóch turach tj. w dwóch porcjach, gdyż bardzo szybko tężeje!!!!!!!
Przełożenie:
Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej herbacie z obu stron i układamy jeden obok drugiego w tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm. Na biszkopty wykładamy mus kokosowy, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na ok. 15 minut do lekkiego stężenia. Następnie wykładamy wiśnie i wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut do stężenia wiśni. Następnie wykładamy mus kokosowy wyrównujemy wierzch i wstawiam do lodówki na kolejne 15 minut do lekkiego stężenia musu. Na koniec wylewamy tężejącą galaretkę wiśniową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
co zrobić z tym jednym słowikiem wiśni??
OdpowiedzUsuńwiśnie w syropie przełożyć do rondelka podgrzać i wsypać 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowej i dobrze wymieszać. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka, dodać żelatynę wymieszać do momentu rozpuszczenia się. Zdjąć z palnika. Odstawić do lekkiego stężenia.
Usuń