niedziela, 11 lipca 2021

CHMURKA CZEREŚNIOWA Z GALARETKĄ

Składniki:

Masa serowa:

  • 125 g sera białego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 125 ml mleka
  • 3 płaskie łyżki żelatyny
  • 125 g margaryny
  • ok. 300 g czereśni
Pianka z galaretką:
  • 660 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 opakowanie galaretki o smaku limonkowym
  • 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym
  • 1 opakowanie galaretki o smaku jagodowo - jeżynowej
  • 3 x 200 ml gorącej wody
Dodatkowo:
  • opakowanie biszkoptów okrągłych
Przygotowanie:
Dzień przed zrobieniem deseru najlepiej rozpuścić galaretki. Przygotować trzy miski i 3 kubki. Do każdego kubka nalać po 200 ml wrzącej wody, a następnie wsypać po jednej galaretce i rozpuścić je. Każdy smak przelać do osobnej miseczki.  Gdy trzy z nich truskawkowa, limonkowa i jagodowo - jeżynowa ostygną, wstawić je do lodówki, by dobrze stężały. Następnego dnia każdą pokroić w kostkę i najlepiej łyżeczką przełożyć do dużej miski i delikatnie wymieszać. 

Masa serowa - czereśnie umyć i wydrylować. Margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać żelatynę i mieszając rozpuścić. Rozpuszczoną margarynę z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy robotem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy  masa będzie gładka. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę dokładnie zmiksować robotem. Na koniec dodać wydrylowane czereśnie i delikatnie wymieszać łyżką. 

Pianka z galaretką - Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy pokrojona w kostkę galaretkę i delikatnie mieszamy łyżką.  

Przełożenie:
Dno tortownicy o średnicy 27 cm  wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć całą masę serową z czereśniami, wyrównać wierzch i i wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Po schłodzeniu wyłożyć piankę z galaretkami, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print