Składniki:
Mus borówkowy:
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny z górką
- 250 g borówki
Mus cappuccino:
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki kawy w proszku cappuccino wiśnia w czekoladzie
- 3 łyżki żelatyny z górką
Nasączenie:
- 3 torebki owocowej herbaty wiśniowej
- 400 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka płaska cukru do smaku
Dodatkowo:
- biszkopty podłużne (36 sztuk)
- 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym
- ok. 600 ml gorącej wody
Przygotowanie:
2 opakowania galaretki cytrynowej rozpuścić w 600 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Nasączenie - 3 torebki herbaty wiśniowej zaparzyć w 200 ml wody. Następnie po zaparzeniu mocnego naparu wyjąć wszystkie torebki herbaty i rozcieńczyć napar w 200- 250 ml zimnej przygotowanej wody. Można dodać trochę więcej wody jeśli zbyt mocny wyjdzie nam nasączenie. Można doprawić cukrem do smaku.
Mus borówkowy- borówkę amerykańską dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą i odcedzić. Następnie owoce zblędować. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy zblendowaną borówkę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy. Na koniec dodajemy żelatynę i mikserem dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach.
Mus cappuccino- Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy w proszku cappuccino i ubijamy nadal na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy żelatynę i mikserem dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach.
Przełożenie:
Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej herbacie z obu stron i układamy jeden obok drugiego w tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm. Na biszkopty wykładamy cały mus borówkowy, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na ok. 15 minut do lekkiego stężenia. Następnie układamy kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w herbacie i wykładamy cały mus cappuccino, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 30 minut do stężenia masy. Na koniec wylewamy tężejącą galaretkę cytrynową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz