Składniki:
Mus I :
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny z górką
Mus II :
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny z górką
Dodatkowo:
- 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym
- ok. 700 ml gorącej wody
- 2 opakowanie biszkoptów okrągłych
- duże opakowanie delicji wiśniowych lub 2 opakowania małych
Przygotowanie:
2 opakowania galaretki wiśniowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Mus I - czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok, aż przestygnie. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy przestudzoną gorzką czekoladę i mikserem dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy.
Mus II- czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok, aż przestygnie. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy przestudzoną białą czekoladę i mikserem dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy.
Przełożenie:
Dno tortownicy o średnicy 24 x 24 cm wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć cały mus I (z gorzką czekoladą), wyrównać wierzch. Następnie układamy biszkopty i delikatnie wykładamy mus II (z białej czekolady) i wyrównać wierzch. Na koniec układam wiśniowe delicje delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę wiśniową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz