niedziela, 27 czerwca 2021

PIANKOWIEC CZEKOLADOWY

Składniki:

Mus I :

  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny z górką

Mus II :

  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny z górką

Dodatkowo:
  • 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym
  • ok. 700 ml gorącej wody
  • 2 opakowanie biszkoptów okrągłych
  • duże opakowanie delicji wiśniowych lub 2 opakowania małych
Przygotowanie:
2 opakowania galaretki wiśniowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. 

Mus I - czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok, aż przestygnie.  Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy przestudzoną gorzką czekoladę i mikserem dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy. 

Mus II- czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok, aż przestygnie.  Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy przestudzoną białą czekoladę i mikserem dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy. 

Przełożenie:
Dno tortownicy o średnicy 24 x 24 cm  wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć cały mus I (z gorzką czekoladą), wyrównać wierzch. Następnie układamy biszkopty i delikatnie wykładamy mus II (z białej czekolady) i wyrównać wierzch. Na koniec układam wiśniowe delicje delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę wiśniową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print