Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 250 ml białej oranżady
- 220 g margaryny
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 250 g truskawek
Dodatkowo:
- cukier puder
U mnie szklanka ma 200 ml.
Truskawki - wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Szypułki należy usunąć tuż przed pokrojeniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku. Truskawki pokroić w słupki.
Skórka kandyzowana pomarańczowa - zmielić za pomocą kuchennego rozdrabniacza lub drobno posiekać nożem.
Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Następnie porcjami dodawać oranżadę, cały czas miksując. Dodać posiekaną skórkę kandyzowaną pomarańczy wymieszać mikserem. Na koniec dodać pokrojone w słupki truskawki i delikatnie za pomocą szpatułki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem.
Piec około 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz