sobota, 5 czerwca 2021

OWOCOWA BABKA

 Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 250 ml białej oranżady
  • 220 g margaryny
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 250 g truskawek
Dodatkowo:
  • cukier puder
U mnie szklanka ma 200 ml. 

Przygotowanie:
Truskawki - wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Szypułki należy usunąć tuż przed pokrojeniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku. Truskawki pokroić w słupki. 

Skórka kandyzowana pomarańczowa - zmielić za pomocą kuchennego rozdrabniacza lub drobno posiekać nożem. 

Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Następnie porcjami dodawać oranżadę, cały czas miksując.  Dodać posiekaną skórkę kandyzowaną pomarańczy wymieszać mikserem. Na koniec dodać pokrojone w słupki truskawki i delikatnie za pomocą szpatułki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem.
Piec około 45 - 50  minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print