sobota, 29 maja 2021

SERNIK KOKOSOWY Z BRZOSKWINIĄ

 Składniki:

Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4  żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250 g margaryny
Masa serowa:
  • 5 jajek
  • 185 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 750 g sera białego
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 8 sztuk świeżych brzoskwiń
Przygotowanie:
Ser biały skręcić raz lub dwa razy.

Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.

Brzoskwinie - umyć zimną wodą, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. 

Masa serowa - jajka ubijamy z cukrem i cukrem kokosowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać robotem. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i za pomocą szpatułki delikatnie wymieszać. 

Przełożenie:
Na blachę o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej margaryną zetrzeć 3/4 schłodzonego ciasta na tarce do jarzyn o grubych oczkach, następnie dłonią lekko dociskamy/oklepujemy ciasto, aby ładnie się skleiło. Następnie na ciasto wykładamy całą masę serowo kokosową wyrównujemy wierzch. Na koniec posypujemy równomiernie pozostałym startym ciastem. 
Piec 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. do tzw. suchego patyczka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print