niedziela, 2 maja 2021

SERNIK Z PIANKĄ

Składniki:

Masa serowa:

  • 750 g sera białego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 300 ml mleka
  • 4,5 łyżki żelatyny
  • 375 g margaryny
Pianka wiśniowa:
  • 330 ml śmietanki kremówka 30%
  • 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym
  • 500 ml gorącej wody
Dodatkowo:
  • 2 opakowania galaretki o smaku agrestowym
  • 700 ml gorącej wody
  • opakowanie biszkoptów okrągłych
Przygotowanie:
2 opakowania galaretki agrestowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. 

Masa serowa - margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać żelatynę i mieszając rozpuścić. Rozpuszczoną margarynę z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy robotem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy  masa będzie gładka. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę dokładnie zmiksować robotem.

Pianka wiśniowa - 2 opakowania galaretki wiśniowej rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce, aż zacznie tężeć. 330 ml śmietanki kremówki ubić na sztywno. Następnie małą strużką wlewać wystudzoną lecz całkowicie płynną lub lekko gęstą galaretkę wiśniową, cały czas ubijając, aby nie zrobiły się rudki. 

Przełożenie:
Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć całą masę serową waniliową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Po schłodzeniu wyłożyć piankę wiśniową tworząc góry i wstawić do lodówki na kolejne ok. 20 minut. Na koniec po stężeniu pianki wiśniowej delikatnie wylać tężejącą galaretkę agrestową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print