Składniki:
Ciasto chałwowe:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 180 g margaryny
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100 g chałwy waniliowej
- ok. 500 g borówki amerykańskiej
Masa czekoladowa :
- 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru
- 0,5 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 0,5 litra mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- garść płatków czekoladowych
U mnie szklanka ma 200 ml
Przygotowanie:,
Borówkę amerykańską dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą i odcedzić.
Ciasto chałwowe - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Dodać pokruszoną chałwę waniliową i utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać borówkę i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, którą spód wykładamy papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem.
Piec około 35-40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Masa czekoladowa - 100 g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. 2 opakowania budyni czekoladowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę . Dokładnie wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę masy czekoladowej. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostałym kremem czekoladowym. Na koniec wierzch ciasta posypujemy płatkami czekoladowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz