Składniki:
- 8 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 opakowania kiśli o smaku truskawkowym (38g)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- ok. 500 g świeżych truskawek
Dodatkowo:
- cukier puder waniliowy
Truskawki - wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Szypułki należy usunąć tuż przed pokrojeniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku. Truskawki pokroić w ćwiartki.
Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojone w ćwiartki truskawki i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem waniliowym.
Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
fajne ciacho
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) i serdecznie pozdrawiam :-)
Usuń