Składniki:
Masa serowa chałwowa:
- 500 g sera białego
- ok. 200 g chałwy z dodatkiem kakao
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 ml mleka
- 3 pełne łyżki żelatyny
- 250 g margaryny
Mus czekoladowy:
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżka żelatyny
Dodatkowo:
- 2 opakowania galaretki o smaku malinowym
- ok. 700 ml gorącej wody
- opakowanie biszkoptów okrągłych
Przygotowanie:
2 opakowania galaretki malinowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Masa serowa chałwowa - margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Chałwę rozdrobnić za pomocą elektronicznego rozdrabniacza. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać żelatynę i mieszając rozpuścić. Rozpuszczoną margarynę z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy robotem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy masa będzie gładka. Dodajemy zmiksowaną chałwę i dokładnie mieszamy mikserem. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę dokładnie zmiksować robotem.
Mus czekoladowy - czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok, aż przestygnie. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę i mikserem dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy.
Przełożenie:
Dno tortownicy o średnicy 24 x 24 cm wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć całą masę serową chałwową, wyrównać wierzch i delikatnie wyłożyć cały mus czekoladowy i wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na ok 20 - 30 minut. Na koniec po stężeniu musu czekoladowego delikatnie wylać tężejącą galaretkę malinową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz