niedziela, 20 czerwca 2021

SERNIK CHAŁWOWO - CZEKOLADOWY NA ZIMNO

Składniki:

Masa serowa chałwowa:

  • 500 g sera białego
  • ok. 200 g chałwy z dodatkiem kakao
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 ml mleka
  • 3 pełne łyżki żelatyny
  • 250 g margaryny
Mus czekoladowy:
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka żelatyny
Dodatkowo:
  • 2 opakowania galaretki o smaku malinowym
  • ok. 700 ml gorącej wody
  • opakowanie biszkoptów okrągłych
Przygotowanie:
2 opakowania galaretki malinowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. 

Masa serowa chałwowa - margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Chałwę rozdrobnić za pomocą elektronicznego rozdrabniacza. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać żelatynę i mieszając rozpuścić. Rozpuszczoną margarynę z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy robotem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy  masa będzie gładka. Dodajemy zmiksowaną chałwę i dokładnie mieszamy mikserem. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę dokładnie zmiksować robotem.

Mus czekoladowy - czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok, aż przestygnie.  Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę i mikserem dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy. 

Przełożenie:
Dno tortownicy o średnicy 24 x 24 cm  wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć całą masę serową chałwową, wyrównać wierzch i delikatnie wyłożyć cały mus czekoladowy i wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na ok 20 - 30 minut.  Na koniec po stężeniu musu czekoladowego delikatnie wylać tężejącą galaretkę malinową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print