Składniki:
- 500 g sera białego
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 150 ml mleka
- 4-5 łyżek żelatyny
- 330 ml śmietanki kremówki
- 500 g borówki amerykańskiej
- 2 opakowania galaretki o smaku borówki
- ok. 700 ml gorącej wody
- 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
Przygotowanie:
2 opakowania galaretki borówkowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Borówkę amerykańską dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą i odcedzić. Następnie ok. 350 g zblędować. Pozostałą zostawić na wierzch sernika do dekoracji.
Masa serowa - 150 ml mleka podgrzać, odstawić z ognia i dodać żelatynę i mieszając rozpuścić. Śmietankę ubić na sztywno i dodać cukier puder i cukier waniliowy, chwilę ubijać do rozpuszczenia się cukru. Do skręconego sera dodać zbledowaną borówkę i zmiksować robotem. Następnie dodać ubitą na sztywno kremówkę i za pomocą szpatułki delikatnie wymieszać.
Przełożenie:
Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć całą masę serową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 20 minut. Na koniec po stężeniu masy serowej rozsypać pozostałą borówkę i wylać tężejącą galaretkę borówkową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz