niedziela, 13 czerwca 2021

SERNIK BORÓWKOWY

Składniki:

  • 500 g sera białego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 150 ml mleka
  • 4-5  łyżek żelatyny
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 500 g borówki amerykańskiej
  • 2 opakowania galaretki o smaku borówki
  • ok. 700 ml gorącej wody
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 
Przygotowanie:
2 opakowania galaretki borówkowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. 

Borówkę amerykańską dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą i odcedzić. Następnie ok. 350 g  zblędować. Pozostałą zostawić na wierzch sernika do dekoracji. 

Masa serowa - 150 ml mleka podgrzać, odstawić z ognia i dodać żelatynę i mieszając rozpuścić. Śmietankę ubić na sztywno i dodać cukier puder i cukier waniliowy, chwilę ubijać do rozpuszczenia się cukru. Do skręconego sera dodać zbledowaną borówkę i zmiksować robotem. Następnie dodać ubitą na sztywno kremówkę i za pomocą szpatułki delikatnie wymieszać.

Przełożenie:
Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć całą masę serową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 20 minut. Na koniec po stężeniu masy serowej rozsypać pozostałą borówkę i wylać tężejącą galaretkę borówkową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print