wtorek, 1 grudnia 2020

CIASTECZKA MIGDAŁOWO - POMARAŃCZOWE - AMARETTI

Ciasteczka mocno migdałowe z aromatem skórki pomarańczowej w stylu włoskich amaretti. Są chrupiące na zewnątrz, a mięciutkie w środku. 

 Składniki:

  • 2 białka
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g mączki migdałowej 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 50 g skórki kandyzowanej pomarańczowej
Dodatkowo:
  • cukier puder do obtoczenia ciasteczek
Przygotowanie:
Białka ubić ze szczyptą soli i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier puder. Następnie porcjami dodajemy mączkę migdałową i mieszamy za pomocą robota. Na koniec dodać zblendowaną skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać, można za pomocą robota. Z powstałego ciasta rękami formujemy kulki wielkości orzecha, a następnie każdą kulkę obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z przepisu wyszło mi 24 sztuki. 
Piec ok. 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni C, aż popękają, a ich spody staną się lekko złote. 
Przechowywać w zamkniętym pojemniku do ok. 2 tygodni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print