Ciasteczka mocno migdałowe z aromatem skórki pomarańczowej w stylu włoskich amaretti. Są chrupiące na zewnątrz, a mięciutkie w środku.
Składniki:
- 2 białka
- 150 g cukru pudru
- 200 g mączki migdałowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- 50 g skórki kandyzowanej pomarańczowej
Dodatkowo:
- cukier puder do obtoczenia ciasteczek
Przygotowanie:
Białka ubić ze szczyptą soli i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier puder. Następnie porcjami dodajemy mączkę migdałową i mieszamy za pomocą robota. Na koniec dodać zblendowaną skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać, można za pomocą robota. Z powstałego ciasta rękami formujemy kulki wielkości orzecha, a następnie każdą kulkę obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z przepisu wyszło mi 24 sztuki.
Piec ok. 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni C, aż popękają, a ich spody staną się lekko złote.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku do ok. 2 tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz