sobota, 19 grudnia 2020

MUFFINY PIERNIKOWE Z AJERKONIAKIEM

 Składniki:

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 200 ml mleka
Budyń ajerkoniakowy:
  • 1 opakowanie budyniu o smaku ajerkoniaku (adwokat)
  • 500 ml mleka

Przygotowanie:

Budyń ajerkoniakowy (adwokat) - 1 opakowanie budyniu rozpuścić w 3/4 szklane zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń, dodać 2 łyżki cukru. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do wystudzenia. 

Ciasto - przygotować dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. W drugiej roztrzepać jajko z cukrem na kogel mogel, dodać olej i 200 ml mleka - wymieszać za pomocą trzepaczki. Do płynnych składników dodać suche składniki i za pomocą trzepaczki wymieszać. Nie używamy robota. 

Przełożenie:
Do papilotek nakładamy najpierw 1 łyżkę ciasta (ok. 1/3 wysokości foremki na muffinki), następnie 1 łyżeczkę budyniu adwokat, na koniec papilotkę wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Z przepisu wyszło mi 13 sztuk muffinek.
Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Rada:
  • w przypadku gdy ciasto jest za rzadkie dodać 1 łyżkę mąki pszennej
  • Pamiętajmy o sukcesie udanych muffinek, którym jest niedokładne wymieszanie ciasta. Jeśli po wymieszaniu ciasta widać gródki to bardzo dobrze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print