Składniki:
Ciasto:
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 80 ml oleju roślinnego
- 200 ml mleka
Budyń ajerkoniakowy:
- 1 opakowanie budyniu o smaku ajerkoniaku (adwokat)
- 500 ml mleka
Przygotowanie:
Budyń ajerkoniakowy (adwokat) - 1 opakowanie budyniu rozpuścić w 3/4 szklane zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń, dodać 2 łyżki cukru. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do wystudzenia.
Ciasto - przygotować dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. W drugiej roztrzepać jajko z cukrem na kogel mogel, dodać olej i 200 ml mleka - wymieszać za pomocą trzepaczki. Do płynnych składników dodać suche składniki i za pomocą trzepaczki wymieszać. Nie używamy robota.
Przełożenie:
Do papilotek nakładamy najpierw 1 łyżkę ciasta (ok. 1/3 wysokości foremki na muffinki), następnie 1 łyżeczkę budyniu adwokat, na koniec papilotkę wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Z przepisu wyszło mi 13 sztuk muffinek.
Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Rada:
- w przypadku gdy ciasto jest za rzadkie dodać 1 łyżkę mąki pszennej
- Pamiętajmy o sukcesie udanych muffinek, którym jest niedokładne wymieszanie ciasta. Jeśli po wymieszaniu ciasta widać gródki to bardzo dobrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz