Tarta śledziowa to pyszne danie na ciepło. Sprawdzi się idealnie na spotkanie świąteczne, obiad, czy kolację.
Składniki:Ciasto:
- 260 g mąki pszennej
- 140 g zimnej margaryny
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżeczka śmietany
- szczypta soli
Nadzienie:
- 3 - 4 płaty śledzia z zalewy octowej
- 3 - 4 ogórki kiszone
- 1,5 średniej wielkości czerwone cebule
- 190 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 3 łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
- 50 g ser żółtego typu gouda
Przygotowanie:
Ciasto - mąkę z solą przesiać.
Schłodzoną margarynę podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu
powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka.
Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Formę na tartę o średnicy 24 cm
natłuścić masłem. Ciasto rozwałkować na ok. 3-5 mm i delikatnie wyłożyć formę na koniec dłońmi
dopasowujemy ciasto do formy. Nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na ok. 15 - 20 minut.
Nadzienie:
- Śledzie - osączamy za pomocą ręcznika papierowego z zalewy i kroimy w kostkę.
- Cebulę czerwoną kroimy w piórka.
- Ogórki kiszone - kroimy w kostkę.
- Ser żółty - należy zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach
- Masa jogurtowo - jajeczna - w misce mieszamy łyżką jogurt z jajkami i startym żółtym serem. Dodajemy posiekany koperek, mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na ciasto kładziemy pokrojone w kostkę śledzie, a następnie pokrojone w kostkę ogórki kiszone i jedną pokrojoną w piórka cebulę. Następnie zalewamy masą jogurtowo - jajeczną. Na wierzch wykładamy resztę cebule pokrojoną w piórka.
Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz