Biszkopt piernikowy:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 litra mleka
- 250 g margaryny
- 100 g chałwy waniliowej
Dodatkowo:
- cukrowe płatki śniegu
- cukrowe żółte gwiazdki
- cukrowe choinki
- kolorowa posypka cukrowa
- posypka waflowa zielona
Przygotowanie:
Biszkopt piernikowy- na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Za pomocą rózgi kuchennej delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Masa chałwowa - 2 opakowania budyni rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać zmiksowaną chałwę. Dokładnie wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę kremu. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostały krem chałwowy. Wyrównać wierzch. Wierzch torcika udekorować według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz