czwartek, 17 grudnia 2020

CIASTECZKA ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4  żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru pomarańczowego
  • 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
  • 3/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
Dodatkowo:
Białka do posmarowania ciasteczek. 

Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i mielonymi goździkami przesiać. Następnie dodajemy cukier, cukier pomarańczowy i startą skórkę pomarańczową, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąc ciasto z lodówki, zagnieść i rozwałkować je na stolnicy obsypanej dokładnie mąką na wysokość foremki ok. 0,5 cm. Z podanego przepisu wychodzi ok. 34 sztuki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print