Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru pomarańczowego
- 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
- 3/4 łyżeczki mielonych goździków
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
Dodatkowo:
Białka do posmarowania ciasteczek.
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i mielonymi goździkami przesiać. Następnie dodajemy cukier, cukier pomarańczowy i startą skórkę pomarańczową, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąc ciasto z lodówki, zagnieść i rozwałkować je na stolnicy obsypanej dokładnie mąką na wysokość foremki ok. 0,5 cm. Z podanego przepisu wychodzi ok. 34 sztuki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz