sobota, 26 grudnia 2020

EKSTRA MOCNY PIERNIK

Składniki:

Biszkopt piernikowy:

  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki mleka
Masa o smaku piernika:
  • 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 500 ml mleka
  • 250 g margaryny
  • 4 - 5 łyżeczek kremu o smaku ciasteczek korzennych
Dodatkowo:
  • pół słoika powideł śliwkowych z cynamonem
  • 50 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • ok. 50 g gorzkiej czekolady
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
Biszkopt piernikowy mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawa do piernika. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier. Do ubitych białek wlewamy powoli mleko i olej - delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki silikonowej, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Następnie stopniowo dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawa do piernika, delikatnie rozprowadzamy ją w masie za pomocą szpatułki. do czasu gdy ciasto stanie się jednolite. Pamiętajmy aby mieszać tylko w jedna stronę. Ciasto przelać do formy o wymiarach 30 x 11 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 30 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Do tzw. suchego patyczka.

Masa o smaku piernika - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać krem o smaku ciasteczek korzennych. Dokładnie wymieszać. 

Powidła śliwkowe - śliwkę kalifornijska drobno pokroić i wymieszać z powidłami śliwkowymi. 

Posypka - czekoladę gorzką zetrzeć (rozdrobnić za pomocą elektronicznego rozdrabniacza) i wymieszać z cynamonem. 

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciast przekroić na 2 części. na dolny spód ciasta rozsmarować powidła śliwkowe i delikatnie rozsmarować połowę kremu piernikowego. Delikatnie przełożyć drugim biszkoptem  i rozsmarować pozostały krem piernikowy wierzch i cienką warstwą boki torcika. Na koniec wierzch posypać posypką i pokruszonymi płatkami migdałowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print