Ciasteczka mocno orzechowe przełamane kwaskowatymi powidłami ze śliwki węgierki. Są to ciasteczka w stylu włoskich amaretti. Są chrupiące na zewnątrz, a mięciutkie w środku.
Składniki:
- 2 białka
- 150 g cukru pudru
- 180 g drobno zmielonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- 3 łyżki powideł śliwkowych z cynamonem
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania ciasteczek
Przygotowanie:
Białka ubić ze szczyptą soli i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier puder. Następnie porcjami dodajemy zmielone orzeszki ziemne i wymieszać za pomocą robota. Z powstałego ciasta rękami formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie w każdej kulce zrobić wgłębienie, do którego nakładamy kleks powideł. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z przepisu wyszło mi 15 sztuki.
Piec ok. 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni C, aż popękają, a ich spody staną się lekko złote.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku do ok. 2 tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz