Składniki:
Biszkopt orzechowy:
- 5 jajek
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g zmielonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Masa waniliowa:
- 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru
- 1/4 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 250 g serka mascarpone
Dodatkowo:
- 4 szt. gruszek
- 8 kostek czekolady gorzkiej
- zielona posypka waflowa
Przygotowanie:
Biszkopt orzechowy - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać zmielone orzeszki ziemne - wymieszać. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i orzechami - za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać.
Piec około 35 - 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Gruszki - umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę.
Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
Masę waniliową podzielić na 2 części. Do 3/4 masy dodać pokrojone w kostkę gruszki i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać, natomiast pozostały krem pozostawić sam.
Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dolny spód ciasta przełożyć całą masę z gruszkami - wyrównać wierzch. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, rozsmarować pozostałym kremem waniliowym wierzch ciasta. Na koniec torcik udekorować według uznania starta gorzka czekoladą i zieloną posypką waflową. Tort przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz