czwartek, 17 września 2020

RYŻ Z WARZYWAMI

 Składniki:

  • 100 g ryżu (1 woreczek)
  • 3 jajka
  • 4 ogórki konserwowe
  • 0,5 puszki groszku konserwowego
  • ok. 100 g szynki 
  • pół pęczka rzodkiewki
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • mielona słodka papryka
  • ok. 4-5 łyżeczek majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy np. ostrej
Sposób przygotowania:
We wrzącej osolonej wodzie ugotować ryż według opisu na opakowaniu. ryż odsączyć i wystudzić. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę umyć i pokroić w drobną kostkę. Następnie szynkę oraz ogórki konserwowe również pokroić w drobną kosteczkę. Do dużej miski wsypać odparowany i wystudzony ryż. Następnie dodać szynkę, jajka, rzodkiewkę, ogórki konserwowe i groszek - wymieszać. Doprawić do smaku według uznania mielonym pieprzem i papryką słodką ewentualnie dosolić. Na koniec w kubeczku wymieszać majonez z musztardą i połączyć z ryżem, delikatnie wymieszać. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print