Składniki:
- 100 g ryżu (1 woreczek)
- 3 jajka
- 4 ogórki konserwowe
- 0,5 puszki groszku konserwowego
- ok. 100 g szynki
- pół pęczka rzodkiewki
- sól
- mielony czarny pieprz
- mielona słodka papryka
- ok. 4-5 łyżeczek majonezu
- 2 łyżeczki musztardy np. ostrej
Sposób przygotowania:
We wrzącej osolonej wodzie ugotować ryż według opisu na opakowaniu. ryż odsączyć i wystudzić. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę umyć i pokroić w drobną kostkę. Następnie szynkę oraz ogórki konserwowe również pokroić w drobną kosteczkę. Do dużej miski wsypać odparowany i wystudzony ryż. Następnie dodać szynkę, jajka, rzodkiewkę, ogórki konserwowe i groszek - wymieszać. Doprawić do smaku według uznania mielonym pieprzem i papryką słodką ewentualnie dosolić. Na koniec w kubeczku wymieszać majonez z musztardą i połączyć z ryżem, delikatnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz