Na blogu zaczynamy nową zakładkę tzw. lunch box podzielę się swoimi ulubionymi jak i nowymi pomysłami na małe drobne przekąski do pracy, które sprawdzą się przekąską do szkoły, studentom. Głównym tematem nadal pozostają ciasta, ciastka i ciasteczka.
Składniki:
- ok. 150 g makaronu kokardki
- 2 średnie marchewki
- 3/4 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 większe udko z kurczaka lub pierś z kurczaka
- mielona słodka papryka
- mielony pieprz czarny
- sól
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka koperku
- 0,5 łyżeczki natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- kilka kropli octu winnego
Przygotowanie:
Sałatka - makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Kukurydze odsączyć z zalewy. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z dodatkiem papryki słodkiej. Na ręczniku papierowym odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Odstawić do przestygnięcia. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do odsączonego makarony dodać kurczaka, marchewkę, kukurydzę. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.
Sos winegret - do posiekanego koperku dodać posiekaną natkę pietruszkę, suszoną bazylie i suszone oregano. Na koniec dodać 5 - 6 łyżek oliwy i kilka kropli octu winnego. Wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę, by smaki się przegryzły. Gotowym sosem polewamy sałatkę przed podaniem.
Rada - jeśli danie nie jest przygotowywane na szybko warto kurczaka zamarynować dzień wcześniej i upiec w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz