poniedziałek, 14 września 2020

SAŁATKA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Na blogu zaczynamy nową zakładkę tzw. lunch box podzielę się swoimi ulubionymi jak i nowymi pomysłami na małe drobne przekąski do pracy, które sprawdzą się przekąską do szkoły, studentom. Głównym tematem nadal pozostają ciasta, ciastka i ciasteczka. 

Składniki:

  • ok. 150 g makaronu kokardki
  • 2 średnie marchewki
  • 3/4 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 większe udko z kurczaka lub pierś z kurczaka
  • mielona słodka papryka
  • mielony pieprz czarny
  • sól
Sos winegret:
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka koperku
  • 0,5 łyżeczki natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • kilka kropli octu winnego
Przygotowanie:
Sałatka - makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Kukurydze odsączyć z zalewy. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z dodatkiem papryki słodkiej. Na ręczniku papierowym odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Odstawić do przestygnięcia. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do odsączonego makarony dodać kurczaka, marchewkę, kukurydzę. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku pieprzem. 

Sos winegret - do posiekanego koperku dodać posiekaną natkę pietruszkę, suszoną bazylie i suszone oregano. Na koniec dodać 5 - 6 łyżek oliwy i kilka kropli octu winnego. Wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę, by smaki się przegryzły. Gotowym sosem polewamy sałatkę przed podaniem. 

Rada - jeśli danie nie jest przygotowywane na szybko warto kurczaka zamarynować dzień wcześniej i upiec w piekarniku. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print