sobota, 26 września 2020

CIASTO KOKOSOWE Z WKŁADKĄ

 Składniki:

Biszkopt kokosowy:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • dżem truskawkowo - ananasowy (280 g)

Kruszonka koksowa:

  • 100 g maki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g margaryny
Masa czekoladowa:
  • 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 0,5 litra mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
  • żółte wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Kruszonka kokosowa- mąkę z cukrem pudrem przesiać, dodać wiórki kokosowe - wymieszać. Następnie dodać schłodzoną rozpuszczoną margarynę i rozetrzeć palcami, nie zagniatać.
 

Biszkopt kokosowy- do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać wiórki kokosowe. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.  Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Na spód tortownicy wyłożyć połowę ciasta, wyrównać wierzch i wyłożyć punktowo dżem o smaku truskawkowo - ananasowy. Następnie delikatnie za pomocą łyżki wyłożyć pozostałe ciasto, wyrównać wierzch. Na koniec wierzch ciasta posypać równomiernie kruszonką kokosową. 
Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa czekoladowa - 100 g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. 2 opakowania budyni czekoladowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę . Dokładnie wymieszać.

Przełożenie:

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Na wystudzony biszkopt wyłożyć cała masę czekoladową, wyrównać wierzch. Na koniec wierzch posypać żółtymi wiórkami kokosowymi. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print