Składniki:
- ok. 150 g kolorowego makaronu
- ok. 50 g żółtego sera np. gouda
- 3 ogórki konserwowe
- 1,5 pomidora
- 0,5 papryki czerwonej
- ok. 100 g cienkiej wędzonej kiełbasy
- sól
- mielony czarny pieprz
- mielona czerwona słodka papryka
Sos włoski:
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 0,5 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- kilka kropli octu winnego
Sposób przygotowania:
Sałatka - makaron ugotować al dente osolonej wodzie, odcedzić i zahartować. Pomidory i paprykę umyć, sparzyć i przekroić na pół, wydrążyć pestki. Pomidory, paprykę oraz ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Wędzoną kiełbasę pokroić w półplasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Do dużej miski wsypać odparowany makaron, dodać starty żółty ser, wymieszać. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę, ogórki, pomidory i paprykę - wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i papryką.
Sos włoski - do kubka wlać oliwę. Dodać suszoną bazylię, oregano, tymianek i natkę pietruszki - wymieszać i dodać do smaku kilka kropli octu winnego - dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę, aby smaki się przegryzły. Gotowym sosem polewamy sałatkę sosem przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz