poniedziałek, 21 września 2020

SAŁATKA JESIENNA W STYLU WŁOSKIM

 Składniki:

  • ok. 150 g kolorowego makaronu
  • ok. 50 g żółtego sera np. gouda
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1,5 pomidora
  • 0,5 papryki czerwonej
  • ok. 100 g cienkiej wędzonej kiełbasy
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • mielona czerwona słodka papryka
Sos włoski:
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • kilka kropli octu winnego
Sposób przygotowania:
Sałatka - makaron ugotować al dente osolonej wodzie, odcedzić i zahartować. Pomidory i paprykę umyć, sparzyć i przekroić na pół, wydrążyć pestki. Pomidory, paprykę oraz ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Wędzoną kiełbasę pokroić w półplasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. 
Do dużej miski wsypać odparowany makaron, dodać starty żółty ser, wymieszać. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę, ogórki, pomidory i paprykę - wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i papryką.

Sos włoski - do kubka wlać oliwę. Dodać suszoną bazylię, oregano, tymianek i natkę pietruszki - wymieszać i dodać do smaku kilka kropli octu winnego - dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę, aby smaki się przegryzły. Gotowym sosem polewamy sałatkę sosem przed podaniem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print