Składniki:
- ok. 150 g makaronu kokardki
- ok. 50 g żółtego sera np. gouda
- 2 ogórki konserwowe
- 0,5 papryki czerwonej
- 1 średnia marchewka
- 2 średnie buraczki
- 1 udo z mięsa kurczaka
- sól
- mielony czarny pieprz
- mielona czerwona słodka papryka
Sposób przygotowania:
Sałatka - makaron ugotować al dente osolonej wodzie, odcedzić i zahartować. Buraczki umyć i umieścić w garnku. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, mają być al dente. Po ugotowaniu wyjąć je z wody i przestudzić, a następnie obrać. Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Polecam do pracy z buraczkami zakładać rękawiczki kuchenne. Udo z kurczaka natrzeć papryką słodką i obsmażyć na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Na ręczniku kuchennym odsączyć z nadmiaru tłuszczu, przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę umyć i obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Paprykę umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do dużej miski wsypać odparowany makaron, dodać kawałki kurczaka, ogórki i paprykę. Następnie dodać starte buraczki i marchewkę - wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Dokładnie wymieszać Na koniec dodać starty żółty ser, wymieszać.
Rada - jeśli danie nie jest przygotowywane na szybko warto kurczaka zamarynować dzień wcześniej i upiec w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz